Slechte adem vanuit de darmen
De oorzaak van slechte adem bevindt zich in de meeste gevallen in de mondholte. Bacteriën op de achterkant van de tong, ontstoken tandvlees en een droge mond zijn de grootste boosdoeners. Een enkele keer kan het probleem zich ook dieper in het lichaam bevinden, zoals in de darmen. In dit artikel wordt beschreven hoe darmproblemen een slechte adem kunnen veroorzaken.
Oorzaak slechte adem darm
Op de volgende 3 manieren kunnen darmproblemen een slechte adem veroorzaken:
- 1. Helicobacter Pylori:
De bacterie Helicobacter pylori staat erom bekend een mogelijke veroorzaker te zijn van kanker en maagzweren. Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat deze bacterie eveneens een slechte adem vanuit de darmen kan produceren. Deze bacterie treft een groot deel van de wereldbevolking. Zo zouden naar verwachting 30 tot 40 procent van de Amerikanen met Helicobacter Pylori in aanraking komen. De bacterie weet zich gelukkig niet altijd te vestigen, waardoor ernstige gevolgen voorkomen kunnen worden. Opvallend is wel dat mensen die met deze bacterie te maken krijgen een aanzienlijk grotere concentratie slechte adem gas produceren.
- 2. Slecht sluitende sluitspier:
Een andere mogelijke veroorzaker van een slechte adem vanuit de darmen wordt gevormd door een slecht sluitende sluitspier. De sluitspier bevindt zich tussen de slokdarm en de maag. Indien deze niet goed wordt afgesloten kan slecht ruikende lucht uit de maag ontsnappen waardoor het via de slokdarm de mond bereikt. Bij mensen met een middenrifsbreukje komt dit bijvoorbeeld zeer vaak voor.
- 3. Verstopping of extra gasvorming:
Tijdens het verteringsproces in de darmen ontstaat er bij iedereen gasvorming. Wanneer de ontlasting gedurende een lange periode in de darmen blijft zitten kan deze gaan gisten waardoor extra gasvorming ontstaat. Via de wand van de darm en de bloedbaan kan dit gas de longen bereiken waardoor we het uitademen, en een slechte adem ontstaat.
Symptomen
Iedereen heeft wel eens last van een slecht ruikende adem, vooral bij een droge mond of na een nachtje slapen. In het merendeel van de gevallen volstaat het dan met de juiste producten om de vervelende geur letterlijk weg te spoelen. Ook het reinigen van de tong heeft een belangrijke invloed op het verhogen van de ademkwaliteit. Pas wanneer slechte adem permanent blijft aanhouden kan er een structureel probleem aan de basis liggen. Verder onderzoek is dan aanbevolen.
Behandeling
De behandeling die wordt voorgeschreven is afhankelijk van de situatie.
- Antibiotica: Indien na een onderzoek de Helicobacter Pylori bacterie wordt vastgesteld zal er meteen worden gestart met een antibioticakuur.
- Maagzuurremmers: Daarnaast worden maagzuurremmers voorgeschreven om de genezing van het maagslijmvlies te bevorderen.
- Voeding: Wordt de slecht ruikende adem veroorzaakt door een slecht sluitende sluitspier, dan kan een verandering van voedingsgewoontes hier reeds een gunstige invloed op hebben.
- Maagklep verstevigen: In het uiterste geval kan een endoscopische ingreep worden uitgevoerd waarbij de maagklep wordt verstevigd, maar dat is eerder zelden noodzakelijk.
- Regelmatig toiletbezoek: Indien de slechte adem vanuit de darmen wordt veroorzaakt door de ontwikkeling van extra gasvorming kan het interessant zijn om regelmatiger naar het groot toilet te gaan.
- Medicijnen: Daarnaast kunnen ook diverse medicijnen een gunstige invloed hebben op de gasvorming in maag en darmen. Medicijnen zoals het bekende Imonogas zorgen er voor dat luchtbellen die gevangen zitten in de darmen snel en efficiënt worden opgelost. Hierdoor wordt extra gasvorming en een opgeblazen gevoel voorkomen.
Lees ook: