Ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees (gingivitis) wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van tandplak en tandsteen. Gingivitis is in de eerste fase nog goed (zelf) te behandelen. Wat te doen tegen een tandvleesontsteking? Onderstaand artikel legt aan de hand van tips en middelen uit hoe een tandvleesinfectie het beste kan worden voorkomen en genezen.
Oorzaak ontstoken tandvlees
De oorzaak van ontstoken of bloedend tandvlees begint meestal bij de opeenhoping van tandplak en tandsteen. Tandplak bestaat uit schadelijke bacteriën die niet alleen het glazuur aantasten, maar ook het tandvlees irriteren. Plaque bevindt zich met name in de 1-3 mm diepe randjes tussen de tanden en het tandvlees, ook wel sulcus genoemd. De sulcus wordt met een tandenborstel amper bereikt. Door te spoelen met actief zuurstof en het gebruik van een goed flosboogje (Tip: Comfort Clean Flosspick) lukt dit vaak wél.
Tandsteen
Wanneer tandplaque niet op tijd wordt weggeflost verandert de samenstelling in tandsteen. Tandsteen maakt de tand ruw, waardoor bacteriën zich onbelemmerd kunnen hechten tanden en kiezen. Uiteindelijk leidt tandsteen tot infecties, bloedend tandvlees, cariës en slechte adem.
Ook mensen die regelmatig een sigaret opsteken, veel zoetigheid eten of last hebben van stress maken 8 keer zoveel kans op tandvleesproblemen.
Andere oorzaken van ontstoken tandvlees zijn;
- Zwangerschap
- Gebruik van verzorgingsproducten met alcohol of sodium lauryl sulfaat
- Droge mond
- Tongbacteriën
- Te hard poetsen
- Verbranden aan heet voedsel
- Aandoeningen zoals diabetes of Sjögren
- Lage weerstand door griep, te weinig vitamine C of HIV
- Scherpe, afgebroken kiezen
10 Tips en middelen tegen ontstoken tandvlees
Wat te doen tegen ontstoken tandvlees? In een aantal stappen kan een ontsteking van het tandvlees worden voorkomen of genezen.
1: Foliumzuur
Stip het ontstoken tandvlees aan met een speciaal daarvoor bedoelde gel dat foliumzuur bevat (d.m.v. een wattenstaafje) en laat het 2 minuten inwerken. Foliumzuur herstelt beschadigde weefsels opvallend snel. De Oxyfresh Super Relief Gel bevat een hoge concentratie foliumzuur en een aantal extra herstellende ingrediënten zoals aloë vera, zinklactaat en sodium chlorite.
2: Actief zuurstof en zink
Een goede mondhygiëne gaat verder dan alleen tandenpoetsen. Poets en spoel daarom met actief zuurstof, zink en aloë vera (Tip: PerioTherapy of Oxyfresh). Deze bestanddelen hebben niet alleen een genezende werking op beschadigd tandvlees, ze neutraliseren óók slechte ademgeuren. Middelen met chloorhexidine, peroxide of triclosan geven vaak aanslag op de tanden en veroorzaken een brandend gevoel in de mond.
3. Poetsen met een zachte tandenborstel
Poets de tanden en het tandvlees met een zachte tandenborstel (Sensodyne Precision Soft) . Vermijd het ontstoken gebied niet. Hoe zachter de borstel, hoe beter voor het tandvlees.
4. Flossen, ragen en stoken
Flos dagelijks met een y-curve flosser zoals de Comfort Clean Easy Reach. Deze flosser bevat tegelijkertijd een tandenstoker met ribbels. Het handige boogje zorgt ervoor dat ook de achterste kiezen gemakkelijk bereikt worden.
5. Voorkom een droge mond.
Voorkom dat de mond uitdroogt. In een droge mond kunnen schadelijke bacteriën beter overleven. Om uitdroging van de mond tegen te gaan kan men een speciale gel aanbrengen. De GeCe gel is één van de meest populaire speekselvervangers vanwege haar prettige smaak en hydraterende werking.
6. Stoppen met roken
Ook roken is één van de grootste veroorzakers van tandvleesinfecties. De vrijgekomen rookdeeltjes en de constante verhitting van rookdamp drogen de mond uit en irriteren tegelijkertijd het tandvlees.
7. Schraap de tong (Orabrush)
Witte of gele aanslag op de tong kan een ontsteking teweegbrengen. In de groeven van de tong worden dode mondcellen en etensresten door bacteriën afgebroken. Tijdens het afbraakproces komt er een stinkende adem vrij. Stinkende zwaveladem heeft een toxisch effect op het tandvlees. Daarom is het erg belangrijk de tong goed schoon te poetsen.
Een populaire tongpoetser is de Orabrush.
8. Tandvlees masseren
Masseer het tandvlees met een speciale ‘gum massager’ (zo’n tool bevindt zich in het tandsteensetje van Profi). Door het masseren van tandweefsel wordt een betere doorbloeding gerealiseerd. Bloedt bevat herstelcellen waardoor de ontsteking sneller geneest.
9 Tandsteen verwijderen
Tandsteen houdt een ontsteking in stand en kan daarom maar beter zo snel mogelijk verwijderd worden. Sommigen kiezen ervoor tandsteen zelf te verwijderen. Als daarvoor gekozen wordt, dan is het haakje van Profi een goed hulpmiddel. Dit haakje is speciaal gemaakt voor de consument, ofwel de ‘ongetrainde’ gebruiker.
10. Tandarts
In sommige gevallen is het tandvlees zó geïrriteerd en ontstoken dat professionele interventie nodig is. De tandarts zal het gebit volledig reinigen door middel van scaling en rootplaning. In extreme situaties kan gekozen worden voor een chirurgische ingreep, waarbij weefsel uit het gehemelte wordt gebruikt om pockets op te vullen.
- Scaling (tandsteen verwijderen)
- Root planing (plakverwijdering onder de tandvleesranden.
- Pocket reduction. Een chirurgische ingreep waarbij weefsel uit het gehemelte wordt gebruikt om de pockets op te vullen.
Extra Tip: Vermijd sodium lauryl sulfaat, menthol en alcohol
Pas op met commerciële spoelmiddelen die werken op basis van alcohol, menthol, chloorhexidine, triclosan, cetylpyridiniumchloride en peroxide. Ze vernietigen alle bacteriën in de mond, echter tasten ze daarnaast ook de natuurlijke mondflora aan, waardoor er vervelende bijwerkingen kunnen optreden zoals verkleuring van de tanden en irritaties aan het mondslijmvlies.
Klachten en symptomen van gingivitis
Ontstoken tandvlees ontstaat in verschillende fases en gaat gepaard met verschillende klachten.
- Onvoldoende of onjuist poetsen vormt tandplak en tandsteen
- Tandplak begeeft zich onder het tandvlees
- Tandvlees raakt geïrriteerd, wordt rood en gaat bloeden
- Tandvlees gaat ontsteken, optrekken en stinken
- Er ontstaan ruimtes tussen de tanden en het tandvlees
- Ook tandbot wordt nu aangevreten (alveolitis)
- Fase 1 – Gingivitis
In het eerste stadium zullen bacteriën en tandplak het tandvlees irriteren. Soms gaat het al een beetje bloeden bij het poetsen. Het tandvlees wordt rood van kleur, zwelt op en voelt gevoelig aan. Gevoelig of ontstoken tandvlees noemen we gingivitis. Wanneer dit eerste stadium niet op tijd wordt behandeld, ontstaat er een vicieuze cirkel. Ontstoken weefsel is een aantrekkelijke broedplaats voor bacteriën. Hoe meer bloed en proteïnen vrijkomen bij een tandvleesinfectie, hoe meer bacteriën zich daar verzamelen. Dit zijn dezelfde bacteriën die voor stinkende ademgeur en cariës zorgen.
- Fase 2 – Parodontitis
In het tweede stadium wordt het onderliggende tandvlees dusdanig aangetast dat het zich gaat terugtrekken, waardoor er ruimtes (pockets) ontstaan tussen de tanden en de gingiva. In de pockets gaan nog meer bacteriën zitten, waardoor er infecties de kop opsteken en het tandvlees nog meer gaat bloeden en irriteren. Teruggetrokken tandvlees noemen we parodontitis.
- Fase 3 – Alveolitis
Een onbehandelde tandvleesontsteking kan er uiteindelijk voor zorgen dat het onderliggende kaakbot aangetast wordt. Het bot wordt dusdanig aangevreten dat tanden en kiezen gaan loszitten. Dit stadium dient te voorkomen door op tijd naar de tandarts te gaan.
Samengevat
Hoe kan een infectie worden voorkomen?
- Flos met zijden flosdraad (Comfort Clean Floss)
- Poets met een anti-tandsteen tandpasta (PerioTherapy) en een zachte tandenborstel
- Stip de infectie aan met een gel dat foliumzuur bevat (Oxyfresh Super Relief Gel)
- Spoel vervolgens na met een actief zuurstof mondspoeling (Oxyfresh).
Niet flossers lopen een groter risico op tandsteenvorming. Tandsteen zorgt op haar beurt voor ontstekingen aan het tandvlees. Veel mensen denken het hebben van slechte adem tijdens een tandvleesinfectie op te kunnen lossen met commerciële producten. Pas daarmee op. De meeste producten maskeren het probleem en verergeren de stinkende ademlucht. Vermijd daarom mondwaters met alcohol, chloorhexidine of sodium lauryl sulfaat en kies eerder voor actief zuurstof en zink zoals je die terugvindt in Oxyfresh of PerioTherapy. Stoppen met roken en het bezoeken van de tandarts kan daarnaast het probleem verhelpen.
Lees ook
De 10 meest populaire middelen tegen slechte adem
Slechte adem testen op 4 manieren
Wat kan de oorzaak zijn van een vieze smaak in de mond