Ontstoken tandvlees liever niet onderschatten

Zelfs voor mensen met een goede mondhygiëne kan een ontsteking in het tandvlees een probleem worden. Het voelt vervelend aan en kan op lange termijn verergeren, daarom is het belangrijk wanneer je last ondervindt aan jouw tandvlees dat je tijdig ontdekt waar het probleem vandaan komt. Ontstoken tandvlees is vaak te herkennen aan bepaalde symptomen, maar waar hoe komt iemand aan ontstoken tandvlees en hoe kom je er het beste vanaf?

Wat is ontstoken tandvlees precies en hoe herken ik dit?

Gezond tandvlees is vaak te herkennen aan enkele factoren, het tandvlees is mooi roze en ligt strak om de tanden heen, wanneer dit het geval is weet men dat het tandvlees in goede conditie is. Het verschil tussen ontstoken en gezond tandvlees is vaak te zien aan de kleur van het tandvlees, en daarnaast is het voor degene die er last van heeft gevoelig. Daarnaast komt het regelmatig voor dat ontstoken tandvlees bij het flossen of tanden poetsen gaat bloeden. Als het tandvlees niet rood is wil dit niet persé zeggen dat het ontstoken is, bij sommige mensen uit het zich alleen door gevoelig te zijn, of bijvoorbeeld een vieze smaak in de mond. Bij twijfel is het een goede optie om altijd naar de tandarts te gaan, deze kan met zekerheid een diagnose vaststellen zodat het duidelijk wordt wat er precies aan de hand is.

 

Hoe krijg je ontstoken tandvlees?

De grootste reden dat men last krijgt van ontstoken tandvlees komt door tandplak, wanneer er sprake is van teveel tandplak tussen de tanden en kiezen leidt dit vaak tot ontstoken tandvlees. Het kan echter ook bij mensen voorkomen die weinig last van tandplak hebben, maar tandplak wordt toch gezien als de meest voorkomende oorzaak.

 

Wat kan ik doen tegen ontstoken tandvlees en tandplak?

Wanneer je last hebt van tandplak is het een goed idee om na het poetsen altijd te flossen, gebruik een tandenstoker en plaats deze tussen de opening bovenaan de tanden. Het is belangrijk om dit niet te forceren en iedere dag minstens één keer te doen. Mondwater is ook zeker geen slecht idee en hiermee spoelen na een poetsbeurt kan er ook voor zorgen dat de hoeveelheid tandplak afneemt, of in ieder geval niet toeneemt. Naast deze maatregelen is het ook belangrijk om te kijken naar de manier waarop je poetst, tandartsen geven graag tips over hoe te poetsen en het is niet vreemd om aan de tandarts jouw poetsmethode te laten zien en te vragen hoe dit beter kan. Naast anders of beter poetsen is een elektrische tandenborstel over het algemeen aanzienlijk beter dan een normale tandenborstel. Poets je dus momenteel manueel en heb je last van tandplak of wil je dit preventief voorkomen, dan is een elektrische tandenborstel geen slecht idee.

Wanneer men bijzonder veel last heeft van tandplak of ontstoken tandvlees is er maar zoveel dat je zelf kunt doen. Aarzel daarom vooral niet om de tandarts in te schakelen wanneer er teveel last ondervonden wordt. Tandartsen zijn hiervoor opgeleid en weten wat zij moeten doen om hun klanten te helpen.